IX Kongres „Ishrana Budućnosti“

NEZAPAMĆENO INTERESOVANJE ZA 9. MULTIDISCIPLINARNI KONGRES „ISHRANA BUDUĆNOSTI“ SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

Znanjem menjamo sebe (ne)svesno menjajući svet

Dugo očekivani 9. Multidisciplinarni Kongres “Ishrana budućnosti” sa međunarodnim učešćem otvorio je svoja vrata za nezabeležen broj posetilaca do sada, koji su došli da isprate mogućnosti koje nudi nauka budućnosti, učestvuju na predavanjima, panel diskusijama, radionicama i sesijama.

Kongresu su prisustvovali mnogobrojni predstavnici gradskih i pokrajinskih institucija, kompanija… Među prisutnima je bio i predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je naglasio da su procene, da će do 2050. godine, oko 70 % svetske populacije živeti u gradovima, stoga se za njih mora obezediti održivi razvoj.

Jedna od glavnih tema u svetu, kada je budućnost civilizacije u pitanju jeste kako obezbediti dovoljno pitke vode i hrane u te megapolise i Novi Sad ne sme da ostane po strani – kaže Jelušić. – Ovakvi kongresi, koji su pre svega posvećeni zdravijoj ishrani, budućnosti i održivom razvoju itekako su dobrodošli ovom gradu, jer svaki pojedinac mora da shvati važnost i vidi potencijal kako obezbediti ono što je potrebno životu u gradu.

Koordinator kongresa prim. dr med. Boro Vujasin zahvalio se svima što u zajedništvu čine sve za zdraviji i srećniji život svih nas, ali i budućih naraštaja. Kako je rekao, ovo je svetski, a naš, deveti Kongres, zahvaljujući učesnicima koji su došli iz 11 zemalja sveta, ne bi li podelili svoja iskustva i znanja u potrazi za boljim sutra. Ove godine je u Zborniku radova koji prati kongres publikovan 101 rad, a preko 80 predavača će tokom dva dana imati prilike da prikažu sve ono što čini „Ishranu budućnosti“ posebnom i jedinstvenom u svetu.
Organizatorka Kongresa „Ishrana budućnosti“ MSc Ivana Vujasin se na samom početku zahvalila svim prisutnima što podržavaju koncept zdrave budućnosti i prate taj trend dugi niz godina.

Na korak smo od jubilarnog desetog kongresa, na šta sam posebno ponosna, prvenstveno zbog energije, entuzijazma i nadasve ljubavi, koja je utkana u sve dosadašnje kongrese – istakla je Ivana Vujasin. – Mnogi od vas su svedoci kako smo počeli, koliko smo se razvijali, rasli i gde smo sada, a ja verujem da najbolje tek dolazi. Jedan od novih poduhvata koji želim da najavim je u vezi sa zelenijom i zdravijom budućnosti svih nas, a smatram da je nekako najprirodnije da krenemo od svoje sredine, a to je u mom slučaju Novi Sad. Kada dokažemo da u životu ne postoji nemoguće i pokažemo rezultate, mi ćemo tu našu ideju da širimo dalje, jer dolaze nove snage.

Kako je rekla, poruka 9. Kongresa sadržana je u poučnom tekstu pesme „Čovek u ogledalu“. Oni govore, između ostalog o tome da treba početi sa čovekom u ogledalu, moleći ga da promeni svoje navike. „Poruka ne bi mogla biti jasnija, ako želimo da napravimo svet boljim mestom, pogledajte sebe i onda pravite promene“.

Kao profesor koji dosta putuje i posećuje razne kongrese i konferencije, moram da istaknem da je upravo ovaj Kongres zaista, u svakom smislu poseban i dragocen i duboko verujem u to, a siguran sam da će vreme pokazati koliko sam u pravu – rekao je počasni gost 9. Kongresa „Ishrana budućnosti“ prof. Dr Dragan Trivan. Vreme da izađemo iz zatvorenog kruga alternative i probudimo sve one druge koji su spremni da se probude i saznaju, odnosno sete se svoje prave prirode, prave i jedine istine, a nikako alternativne, jer mi ovde zasigurno nismo alternativa. Njegova poruka organizatorima je da razmišljaju kako da ovaj Kongres i blago koje on nosi, podele sa svim ostalim ljudima koji nisu danas prisutni, kako izaći u javnost i probuditi znanje, život i istinu, da kroz istinu sve drugo postane alternativa, a ljudi ono što su zaboravili da jesu?

Nakon svečanog otvaranja, usledeo je radni deo Kongresa koji je otvorio dr Lazar Trifunović predavanjem „Ishrana budućnosti, mentalno-emotivna ishrana“. Kongres je jedinstven u svetu upravo zbog multidisciplinarnog pristupa, jer okuplja vrhunske stručnjake različitih profesija i polja interesovanja i različitih akademskih obrazovanja, one koji imaju svoja lična iskustva i žele to da podele sa drugima, kao i ljude koji se bave mudrim rešenjima. Svi zajedno su udružili svoju pozitivnu energiju i znanje, želeći da ih podele sa drugima i to sa aspekta očuvanja planete svetskih razmera.

Još jedan uspešno realizovan Kongres „Ishrana budućnosti“ je iza nas, a na svečanom zatvaranja su gosti, prijatelji i učesnici imali prilike da se opuste uz muziku, dok su slegali utiske koje su stekli tokom dva dana trajanja Kongresa. Pozitivne kritike su se nizale, dok zadovoljstvo prisutnih nije izostajalo do kasnih večernjih sati, što je samo još jedna potvrda da smo opravdali naše postojanje tokom devet dugih godina i da idemo u pravom smeru. A najbolje tek dolazi. Ponosni smo što smo na zatvaranju ugostili čoveka, koji je nakon tri decenije rešio da dođe u Srbiju, gospodina Zdenka Domančića. Vidimo se sledećeg oktobra na 10. jubilarnom našem i vašem Kongresu, a do tada ostajte zdravi, pozitivni i nasmejani.

Program za IX Kongres Ishrana Budućnosti možete preuzeti ovde