V MULTIDISCIPLINARNI KONGRES ISHRANA BUDUĆNOSTI USPEŠNO PROTEKAO I PONUDIO „ PUT ZA ZDRAVIJI I SREĆNIJI ŽIVOT “

V MULTIDISCIPLINARNI KONGRES ISHRANA BUDUĆNOSTI USPEŠNO PROTEKAO I PONUDIO „ PUT ZA ZDRAVIJI I SREĆNIJI ŽIVOT “

Dana 26.9.2015.godine u pet do dvanaest organizator kongresa je izjavio “Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujete V kongresu „Ishrana budućnosti“ u gradu Novom Sadu, u Republici Srbiji, koji zasigurno ima SVETSKI ZNAČAJ, jer tretira problematiku značajnu za ceo svet. Verujem da će Novi Sad postati u svetu prepoznatljiv i po kongresu Ishrana budućnosti, jer cilj kongresa jeste da pruži odgovore – kako da nam bude bolje i kako da nas bude više“.

Kongres „Ishrana budućnosti“, koji se po peti put održava u Republici Srbiji, je zasigurno potvrdio najavu pri otvaranju kongresa jer su na ovom eminentnom naučno-stručnom skupu prisustvovali predavači iz Novog Zelanda, Velike Britanije, SAD, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Australije, Kanade, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegocine, kao i svih krajeva Republike Srbije.

U 85 saopštenja, 10 radionica i panel diskusiji, prezentovane su teme iz mnogobrojnih oblasti, o putevima koje svaki pojedinac može primeniti u svakodnevnom životu, kako da si priušti zdraviji i srećniji život, živeći u skladu i suživotu sa prirodom.

Ove godine, u sesijama kongresa, kao i u knjizi kongresa, radovi su razvrstani u nauku budućnosti, tendencije i svedočenja.

Na kongresu „Ishrana budućnosti“ bilo je iznešeno mnoštvo naučnih objašnjenja iz različitih oblasti života. Teme o: GMO, peptidnim bioregulatorima u službi poboljšanja zdravlja i produžetka životnog veka, vodi kao osnovi za život na Zemlji, slojevima ljudskom uma, porukama koje nam nose naši snovi, humana populacija na ivici biološkog opstanka, o mleku i mlečnim proizvodima – za i protiv, osnovama TUI-NA – kineskoj terapiji (masaži), mogućnostima ulja tamjana u prevenciji kancera, poezija – leku za dušu, prirodna ishrana…su bile izuzetno propraćene.

Posebno su bila propraćena i potresna izlaganja u sesiji svedočanstva, gde su učesnici kongresa govorili o ličnim iskustvima i tome kako su uspeli da prevaziđu teška iskušenja i bolesti, kao što su karcinom dojke, karcinom grla sa metastazama, sistemski lupus eritematosus, izlečenje od posledica dečije paralize,depresije… Primeri iz prakse najplastičnije su pokazali delatnosti ishrane budućnosti.

Tokom kongresa realizovano je deset radionica, kao što su: Priroda i umetnost, Sopstvena ravnoteža, Terapeutski postupci oslobađanja od stanja stresa, Humana populacija na ivici biološkog opstanka, Kultura življenja, Stres i njegova eliminacija …

Radionica pod nazivom: Ko sedi na električnoj stolici, je pokazala, da svi sedimo na električnoj stolici, a ujedno je i dala odgovore kako se zaštititi od elektromagnetnog smoga.

Radionica „Ishrana budućnosti“ je po tradiciji bila najposećenija, gde se praktično pripremala i degustirala „ishrana budućnosti“, od najprirodnijeg voća, povrća, orastatih plodova, žitarica, samoniklog bilja….

U radionici: Fizička kultura – zdravlje za svaku dob, u kojoj su učesnici i posetioci kongresa, radili jednostavne vežbe, preporuke za svakodnevno ulepšavanje dana, i oslobađanje od svakodnevne životne kolotečine…

U holu na prvom spratu SPENS-a, za vreme održavanja Kongresa, bila je izložba likovnih radova studenata Akademije umetnosti Novi Sad, kao i izložbeni i savetodavni štandovi vezani za tematiku kongresa.

Činjenica jeste, da je posetiocima kongresa bilo veoma teško da izdvoje koje bi saopštenje mogao pohvaliti, jer je svako bilo istinito, naučno, iskreno, jednostavno, mudro, zdravstveno i životno prihvatljivo.

Svako od preko 1000 posetilaca, je za sebe u programu kongresa mogao pronaći najinteresantnija saopštenja i njima prisustvovati, a tokom pauza razgovarati sa izlagačima vrsnih stručnjaka iz oblasti medicine, dijetetike, prava, ekonomije, poljoprivrede, informatike, ekologije…

Koordinator kongresa, Prim. dr med. Boro M. Vujasin je konstatovao: „ Činjenica jeste, da je humana populacija svojim dosadašnjim načinom življenja, i svojim nesavesnim odnosom prema prirodnom okruženju, ugrozila prirodu, biljni i životinjski svet, a sledstveno tome i samog čoveka. Kao posledica ekološke intoksikacije prirodnog odruženja, čovek je zatrovao svoje telo, što je dovelo do smanjenja mogućnosti obnavljanja ljudske vrste za 40% u poslednjih 20 godina. Sposobnost da se čovek na prirodan način obnavlja opada za 2% svake godine. Šta će se desiti u narednim decenijama, ukoliko SAD I ODMAH ne promenimo svoj način življenja i ishrane?“.

Tokom 26-27. septembra 2015 godine, u Novom Sadu, u prepunom prostoru amfiteatra i svećane sale, gde nije bilo dovoljno mesta za sve zainteresovane, kongresna saopštenja „Ishrana budućnosti“ su dala odgovore, kako da preveniramo bilo koju bolest, kako da ozdravimo svoje telo, kako da ozdravimo naše okruženje, prirodu i planetu zemlju u celini.

Prof. dr sci. Jovan Savičić, predsednik naučno stručnog odbora je izrazio zadovoljstvo sa brojem i kvalitetom pristiglih i publikovanih radova, iz svih krajeva sveta, ističući sve veću zainteresovanost za kongres u stručno-naučnoj javnosti, kao i njegov značaj za svakog pojedinca, državu i svet u celini.
Prof. dr sci. Marko Carić počasni član kongresa 2015 godine, potvrdio je neophodnost veće podrške svih relevantnih institucija i pojedinaca, na održavanju ovog značajnog poduhvata, koja ima za cilj da informiše svakog pojedinca i sveukukpnu javnost, kako da zdravije i srećnije živimo, u harmoniji i skladu sa prirodom, jer to je najispravniji i jedini put naše budućnosti i boljitka u njoj.

Ivana Vujasin, predsednica Društva za populacionu politiku „Breg“, koji je ujedno bio i organizator ovog izuzetno posećenog naučnog skupa, potvrdila je: „Zadovoljstvo je biti u društvu osoba koje poseduju pregršt pozitivne energije, koji svoja saznanja nesebično dele sa drugima, koji svima žele bolje, i koji ukazuju na PUT ZDRAVIJEG I SREĆNIJEG ŽIVOTA ZA SVE NAS I OKO NAS.“

Ivana Vujasin se ujedno zahvalila svim institucijama, rukovodiocima radnih organizacija i ljudima širokih pogleda i dobroga srca, koji su doprineli realizaciji ove nesvakidašnjeg poduhvata, koji je „SVETSKI, A NAŠ“.

U ime grada Novog Sada, prisutne je pozdravio i svečano otvorio V kongres, član gradskog veća za privredu, mr sci. Goran Sečujski, ističući zadovoljstvo, što je grad Novi Sad prepoznao značaj kongresa Ishrana budućnosti, i što se ova manifestacija, nesumljivo od međunarodnog značaja, upravo realizuje u Novom Sadu, te da je grad Novi Sad već preduzeo neke od poteza, kako da stanovništvo Novog Sada sebi priušti deo ishrane budućnosti, otvaranjem pijace sa organskim proizvodima.

Oficijelni deo multudisciplinarnog kongresa „Ishrana budućnosti“ sa međunarodnim učešćem, privreden je kraju. Na dvodnevnom skupu, koji je posetilo preko 1.000 posetilaca, kroz šest sesija (nauka budućnosti, tendencije, svedočenja), predstavljeno je 76, od prihvaćenih 85 radova, a posetioci su imali jedinstvenu priliku da prate i paralelna događanja, da učestvuju u diskusijama, i da u ličnom kontaktu sa predavačima dođu do željenih informacija.

Na ceremoniji, povodom zatvaranja kongresa, kao poruka rečeno je: „Čitavo čovečanstvo i zemlja pod njim, održavaju se pre svega, zahvaljujući onim malobrojnim ljudima koji su u stanju da vole. Učesnici V Kongresa „Ishrana budućnosti“ su jedni od njih. Čitavo čovečanstvo održava se zahvaljujući i nama sličnima, do kojih će dopreti naš glas. Ljubav nikada ništa ne zahteva već samo daje. Ljubav samo pati, nikada se ne kaje i nikada se ne sveti. Akteri ishrane budućnosti ništa ne zahtevaju, već samo daju. Oni pate što drugi ne kreću stazom ljubavi i životne potrebe. Učesnici kongresa znaju, da će doći dan, kada će mnogi hodati njihovom stazom. Hvala Svima!“

Kongres „Ishrana budućnosti“ ovim delom je samo započeo novi jednogodišnji proces sazrevanja, osvešćivanja, primene svega onoga što se za vreme ova dva dana čulo, videlo, saznalo… Tako će biti do sledeće godine, kada će nas na šestom izdanju Kongresa „Ishrana budućnosti“ dočekati sa novim temema, i novim uverenjima da postoji jedan drugačiji, zdraviji i srećniji život, koji je realan i moguć, jer to je „Put za zdrav i srećan život“.

PREUZMI PROGRAM KONGRESA