Autor: Vesna Jugović de Vinča

GLADOVANJE NA ZEOLITU – OSNOVA LJUDSKOG OPSTANKA

Vesna Jugović de Vinča
dr.sci
Beograd, Republika Srbija

Sažetak rada:
„Ako telo nije očišćeno, što ga više hraniš više mu štete nanosiš!“/Heraklit
Cilj ovog rada je da uputi čitaoca u moći gladovanja na zeolitu kao specifičnog načina čišćenja organizma i lečenja.
Ovaj princip i tekst je nastao na osnovu ličnog iskustva, ali i ogromne literature koju sam u međuvremenu pročitala o gladovanju kao najboljem načinu stalnog obnavljanja zdravlja putem čišćenja i uravnoteženja organizma, jačanja volje i duhovnog usavršavanja.
Gladovanje kao princip života sam započela pre 23 godine.
Svake godine gladujem otprilike godišnje 4 puta po 7 dana, nekoliko puta sam gladovala 21 dan, a jednom sam uspela u kontinuitetu da gladujem 28 dana. Gladovanje je postalo moj redovan način života.
Tada pijem samo vodu, posebne čajeve, sok od cvekle, kiselo mleko i bistru supu.
Sve vreme ližem mineral zeolit.
Ne sećam se kada sam poslednji put koristila lekove, oni više nisu prisutni u mom života.
Ključne reči: gladovanje, askeza, zeolit, samoizlečenje

Rad:
ASKEZIS I VELIKA RADOST
Gladovanje i to na zeolitu, lično dakle primenjujem godinama, više od dve decenije. Iako sam u vreme rata, kao prva žena ratni izveštač, od užasa koji sam morala da beležim, zaradila bolest „štitne žljezde“, ni do danas nisam, dakle nikada nisam uzela ni jedan jedini lek, niti se podvrgla operaciji koju za bolest tiroide redovno preporučuju. Upravo obrnuto. Posle prvih kura gladovanja, osećala sam se izuzetno zdravo, sa ogromnom energijom, osećala ubrzan metabolizam i sve životne funkcije kao skoro savršene, bila sa kožom kao u bebe, bez podočnjaka, podmlađena i ozarena. Petog dana uzdržavanja od hrane, kada mi je uobičajeno potpuno prestajao apetit, osećala sam se kao pobednik, da bih negde oko 10-tog dana osetila novi nivo ushićenja, radosti, poseban zanos, polet zbog evidentne pobede duha nad telom, nad tom „svetom životinjom“ u nama, sa kojom mi „borba“, zamislite, sada pričinjava zadovoljstvo.
Emocionalna uzvišenost očigledno omogućava da se iz Vasione crpi posebna energija. Drevna tibetanska tradicija kaže da se u osnovi čoveka nalazi „telo ekstaze“ koje hrani veliku radost. Ta pobeda duha nad telesnim, nad materijom, je upravo osnov te radosti.

Osećaj koji sam imala bio je i zahvalnost i strahopoštovanje prema prirodi, koja nam na ovaj tako jednostavan način omogućuje čišćenje i obnavljanje svakog organa, svake ćelije organizma. Imate osećaj da stvarate telo koje ne stari koje je lišeno bolesti, bola, umora.
Askezis, askeza – to je grčka reč i znači suzdržavanje, naravno ne samo od hrane.
Askete, asketski način života, pripada dalekoistočnoj tradiciji, ali i gotovo svim religijama.
Po pravilu je nagrada za askezis, ta – VELIKA RADOST! Iza velike radosti uzdiže se neograničena vera u dobro i u moć stvaraoca. Askeza je jedan od četiri izvora izuzetnih moći čoveka. Ostala tri su: „JANMAN“ izuzetna moć data rođenjem ili DNK, zatim meditacijom/molitvom i „OSADHI“ uzimanjem trava, lekovitih biljaka, posebnih proizvoda tla.

ZEOLIT – MINERAL BUDUĆNOSTI!
KOKOŠKA OD 2000 GODINA
Zeolit je mineral čije je nastajanje započeto pre 100 miliona godina. To je u stvari vulkanska lava koja se pomešala sa podzemnim alkalnim vodama. Izuzetna svojstva ovog iskonskog minerala prepoznale su brojne tradicionalne kulture i to znanje su čuvale i prenosile kroz generacije. Zeolit je poznat u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini kao izuzetan prirodni lek, a srednjovekovni ratnici su ga koristili za lečenje rana.

U čemu je tajna zeolita? Naučno je dokazano da ovaj mineral, kao sunđer upija teške metale, otrove, slobodne radikale, radioaktivne materije. To je u stvari kristalna rešetka koja se sastoji od silicijuma i aluminijuma, a u ovim rešetkama se još nalaze i katjoni kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i kalijuma. Zeolit tako ima genijalnu sposobnost da, kada ga unesemo, u naš organizam ispusti ove tako potrebne katjone, a paralelno apsorbuje negativne opasne materije, koje onda izbacimo kroz stolicu. Stručno rečeno, zeolit je izuzetan detoksikator, antioksidant i stimulator imunog sistema.

Gladovanju sam pridodala zeolit, sasvim „slučajno“. U moju kuću je došao kolega TV novinar Luka Radoja, koji se bavi agrarom i rekao: „ Veco, hoćeš li da probaš kokošku staru 2000 godina!?“ Naravno da sam se zapanjila. On je odmah, uz osmeh pojasnio: „ Ma kokošku zdravu kao pre 2000 godina, othranjenu prirodnom zdravom hranom i na zeolitu. Upravo vršimo ispitivanja efekata zeolite na kokoškama i svinjama. Rezultati su za sada izuzetni!“ Tada sam prvi put čula za zeolit. Sada sam skoro ekspert.

Zeolit se već dugo primenjuje u poljoprivredi kao dodatak zemljištu da bi smanjio količinu i pogibeljni uticaj pesticida i herbicida, pojačao kontrolu veštačkog đubriva i sačuvao vlažnost zemljišta. Kao dodatak ishrani stoke smanjuje koncentraciju aflatoksina u mleku i u žitaricama. Koristi se za čišćenje otpadnih voda, voda zagađenih naftom i drugim otrovima. Zeolit se koristi i za čišćenje nuklearnih postrojenja. Černobil je nakon katastrofe 1986 zatrpan zeolitom. Celo jedno brdo zeolita od 500 000t u Bugarskoj, bačeno je preko ove nuklearne elektrane. Zeolit neutrališe štetno dejstvo osiromašenog uranijuma, o čemu postoje brojne naučne studije.

Dakle, savremena istraživanja koja dokazuju izuzetne mogućnosti zeolita – postoje, pre svega primena na životinjama, pa je tu korišćenje ovog minerala nesumnjivo. Što se tiče primene na ljudima, nedovoljno je takvih istraživanja, a u Srbiji skoro da ih i nema. Iskustva korisnika su zato izuzetno bitna.
Vratimo se našem eksperimentu sa kokoškama. Luka je preda mnom paralelno kuvao dve kokoške, onu othranjenu na zeolitu i drugu kupljenu u obližnjoj radnji. Ova „veštačka“ se skuvala za 5 minuta i na vrh posude odbacila penu koja je sigurno bila puna otrova i ostalog smeća kojima se koristi industrija živine. Druga kokoška, ishranjena zdravom hranom uz zeolit, se dugo kuvala. Miris je bio privlačan, meso se onda moralo gristi i ne tako lako odvajati zubima. Ukus je bio sasvim drugačiji. Meso je bilo tamno roze boje, dok je ovo drugo bilo više bele, čak žućkasto. Rekla sam, zubima otkidajući komad „iskonskog“ mesa: „Ako taj zeolit toliko pomaže životinjama , može i meni. Daj ovamo, da vidim kako to čudo od minerala izgleda u humanoj ishrani?“ Tako sam sasvim instiktivno odlučila i samostalno izabrala da budem eksperiment.

Zeolit prah je već skoro dve decenije moj redovni suplement najpre kada gladujem, ali i uz hranu. Ližem ga ujutru i uveče. U stvari kažiprst umočim u zeolit prah, a onda trljam usnu duplju i desni, sa svih strana. Zatim popijem čašu mlake vode. Napravim ponekad pauzu, mesec, dva, pa opet uzimam. Zeolit mi služi i umesto žvakaće gume, koja u sebi sadrži otrove, jer ovaj mineral čisti dah brzinom munje. U tašni nosim malu kutiju zeolita, za tu namenu.
Kada gladujem uz zeolit, iako u crevima nema ništa od hrane, imam redovnu stolicu, crnu, jer su upravo takvi i otrovi koji otpadaju iz crevnog trakta.
Kasnije, čitajući obimnu literaturu o gladovanju, shvatila sam da sam ja jedina napravila taj eksperiment i probala tu kombinaciju gladovanja sa zeolitom. Precizna iskustva o reagovanju mog organizma na zeolit sam naravno beležila. Eto, to bi mogao da bude moj doprinos ovoj sasvim prirodnoj metodi čišćenja i obnavljanja organizma.

Kažu da ima preko 200 vrsta zeolita. Naravno da je najbolji onaj zeolit koji ima najniži stepen granulacije, po mogućnosti na nivou nano obrade ispod 2 mikrona. Takav zeolit čisti najpre digestivni trakt, a onda preko krvotoka nastavlja čišćenje sve do ćelijskog nivoa. Takođe je bolji onaj zeolit koji je čistiji i koji ima viši procenat klinoptilolita. Zeolit koji ja prmovišem ima 95% čistoću. Dolazi sa Kopaonika.
Svakodnevni stres, zagađena voda, vazduh i hrana uzrokuju toksičnost u organizmu i nekontrolisano dejstvo slobodnih radikala što je dalje uzrok mnogih bolesti. Posle konzumiranja, zeolit koji povuče otrove, teške metale, slobodne radikale, radioaktivne sastojke – izbacuje se jednostavno, putem fekalija, zajedno sa tim opasnim đubretom.

Posle tog čišćenja logično se poboljšava apsorbcija hranljivih materija u probavnom traktu, balansira pH vrednost, smanjujući štete kiselosti organzma. Svakodnevna upotreba zeolita reguliše vrdnost pH u optimalnim granicama od 7, 35 do 7,45, što automatskim povišenjem imuniteta sprečava dalji razvoj bakterija i virusa.

Detoksikaciju izuzetno brzo obavlja nakon preterane upotrebe nikotina, alkohola. Sakuplja neprijatne mirise, sprečava znojenje i gljivična oboljenja.
U mnoga izuzetna svojstva zeolita sam se lično uverila. Zeolit je postao neophodan sastojak moje svakodnevnice.
Ipak moram upozoriti. Ako koristite lekove ili kapsule sa vitaminima, preporučuje se da se tek posle nekoliko sati uzima zeolit, jer je velika mogućnost da zeolit apsorbuje i „pojede“ pa i neutrališe njihovu sadržinu. Naravno, trudnice i deca, mogu da uzimaju zeolit uz saglasnost i strogu kordinaciju sa lekarima.

DREVNI MUDRACI O GLADOVANJU
Utemeljivači velikih religija, u spoznaji velikog uticaja umerenosti i uzdržavanja od hrane – na zdravlje, vedrinu duha i čistoću duše, uveli su zapovesti o postu i gladovanju, kao najbolje higijenske mere protiv raznih bolesti.

Buda se od hrane uzdržavao 40 dana. Mojsije takođe. Hrist je u pustinji gladovao 40 dana i noći, da se očisti i pripremi za svoje božansko delo i drevni mudraci su primenjivali uzdržavanje od hrane. Sokrat i Platon su gladovali redovno po 10 dana mesečno, da bi izoštrili svoje intelektualne sposobnosti i održali se u dobroj fizičkoj kondiciji. Sokrat je tvrdio da je varvarin svako ko uzima dnevno više od dva obroka. Pitagora je za poboljšanje umnih sposobnosti pre polaganja ispita na Aleksandrijskom univerzitetu, gladovao 40 dana. Kasnije je i od svojih učenika zahtevao da povremeno gladuju. Zahvaljujući tako surovoj selekciji, kod njega su učili samo strpljivi, uporni studenti, sposobni da shvate i osete zakone prirode i matematičke apstrakcije. Herodot je pri opisivanju Egipta govorio: „ Egipćani, najzdraviji od svih smrtnika, svakoga meseca, po tri dana, čistili su organizam pomoću sredstava za povraćanje i primenom klistira, smatrajući da čovek sve bolesti dobija hranom.“

Otac medicine Hipokrat je rekao, takođe propagirajući askezu kod bolesnika:
„Ako telo nije očišćeno, što ga više hraniš više mu štete nanosiš!“
„Kada lekar hrani bolesnika, on ne hrani bolesnika, već njegovu bolest!“.

Savremene medicine ne u obzir pomenutu Hipokratovu misao: neophodnost da se prethodno organizam očisti. Naša su creva kao naftni tuneli, sa prilepljenim otrovima i teškim metalima koje smo unosili kroz godine sve „prljavije i otrovnije“ hrane koja nam se nudila na tržištu. Ne samo da živimo sa prilepljenim otrovima, već i sa za varenje neophodnim „trepljama“ koje su izgubile funkciju jer su u taj otrov uvaljane, pa zbog toga i onemogućene da uzimaju kvalitetne hranljive materije i sprovode ih dalje kroz organizam. Svi smo isprljani otrovima na sličan način. U to nemojte da sumnjate. Istina različito, neko više neko manje. Ali svakome treba čišćenje organizma!

Mnoge bolesti tako možemo definisati i kao eksploziju toksina u nama!
I još interesantnije, naš organizam je genijalan mehanizam. On se od toksina brani tako što ih sakuplja na jednom mestu i stavlja opnu. Tako nastaju tumori, a ako se nastavi proces toksikacije, onda tumori od benignih postaju maligni.

HRIST: „OČISTITE TAJ HRAM!“
Ukrotiti strasti i praktikovati vrlinu, trebalo bi da bude suština zdravog i dugovečnog čoveka, a to je i suština Gnostičkih Nestorijanskih jevanđelja. Ovo jevanđelje je isčupano iz Biblije, da bi se onda vekovima od strane konzervativnih institucija proglašavalo plagijatom i prevarom. Originalne reči i Hristov nauk, njegove preporuke je zabeležio učenik Jovan, naravno na aramejskom. Rukopis je sačuvan u originalu zahvaljujući gnosticima nestorijancima. Objavljena je svega 1/8 teksta. Rodonačelnik, patrijarh Nestorija u 4. veku je prognan iz crkve jer je tvrdio da Hrist ima dve prirode, pored „proklamovane“ božanske , ima i ljudsku prirodu, što je bila jeres. Sledi da Marija nije bila bogorodica već hristorodica. Kao gnostici, nestorijanci su tvrdili da čovek dolazi do spasenja samo putem „spoznaje“ istine. Oni su tako smatrali da je Hrist čovek koji je uspeo da prevlada iskušenja, tačnije sve ljudske slabostii i ograničenja, doživi „prosvetljenje“, kako kažu religije dalekog Istoka, ili „spasenje“, kako kažemo mi, hrišćani, pa postane mesija. Ovo bratsvo i danas živi u enklavama, najviše u Iranu, Siriji i Indiji. Nestorijansko jevanđelje u stvari beleži Hristove precizne savete i reči, kao i njegovo iskustvo o gladovanju, načinu života, čišćenju organizma i čišćenju duše od grehova, o revitalizaciji i uspinjanju na skali duhovnosti, gde se na višem stepenu duhovnosti spontano ostavlja pojedina hrana za sva vremena, sve do najvišeg stepena duhovnosti kada se može živeti od sunčeve svetlosti. Naravno tada se posebnim duhovnim okidačem aktivira drugačiji sistem funkcionisanja organizma, i gladovanje postaje svakodnevnica. Među alternativcima ulazi u modu „sun gazing“ ili zurenje u sunce, u kratkim intervalima i na izlasku i zalasku sunca, što leči i hrani naš organizam. Danas na planeti postoji oko 2000 ljudi praktikanata okupljenih oko Džezmahin, australijanke koja ne jede ništa od 1994. godine. U istoriji je bivalo takvih radikalnih slučajeva, iako su zaista retki. Najčešće se pominje Tereza Njumen, koja se od 1923 do smrti 1962 odrekla jela i pića, samo što je svakodnevno uzimala osveštene hlebčiće, kojima se pričešćuje.
Da čujemo izvode iz saveta Hristovih!

„Dužni ste da očistite taj hram (vlastito telo)!… Uzdržite se od uzimanja hrane… Samo postom i molitvom može se isterati satana i sva njegova pakost… Vratite se u svoj dom i postite u samoći… Vratite se u društvo anđela naše Majke Zemlje…“ Hrist onda govori o pozivanju anđela: vazduha, vode, sunčeve svetlosti i o posebnoj „Božanskoj metodi“ gladovanja.

Najpre „Tražite čist vazduh u šumi, dišite duboko i polako… pustite da Anđeo vazduha obgrli čitavo vaše telo…“
Onda tražite Anđela vode jer „Istinski vam govorim, unutrašnja nečistoća je još strašnija od spoljašnje. Onaj koji se čsti samo spolja, ostajući nečist iznutra, liči na grobnicu ukrašenu bleštavom raskoši, a iznutra puna blata i prljavštine…“ Onda sledi konkretna preporuka koja je u stvari današnji klistir: „Nabavite veliku tikvu sa lozom dužine čovečijeg rasta. Tikvu očistite i napunite rečnom vodom zagrejanom na suncu. Obesite tikvu o granu drveta, kleknite kolenima na zemlju ispred Anđela vode… ponavljajte to čišćenje vodom sve dok voda koja ističe iz vas ne postane čista kao pena reke. Tada potopite svoje telo u tekuće talase reke u zagrljaju Anđela vode, i zahvalite se Bogu što vas je oslobodio grehova.“

A ako i pored toga u vama ostanu tragovi nečistoće Hrist kaže „Pozovite Anđela sunčeve svetlosti. Izujte se, skinite odeću i dozvolite Anđelu svetlosti da obgrli vaše telo. Zatim udišite vazduh polako i duboko da bi Anđeo svetlosti mogao da prodre u vas. Tada on isteruje demone… i tada će svi odvratni mirisi u žurbi napustiti vaše telo kroz vaše disanje ili kožu, iz vas će izlaziti voda puna truleži kroz vaša usta, kožu, anus i mokračne kanale…“
Sve ovo se zaista dešava u procesu gladovanja, to ćišćenje uz neprijatne mirise i to upravo na ovaj način, uz klistir, saune, kupke, duboko i polagano disanje. To je moje iskustvo, a to je zabeležiila, videćemo kasnije i nauka o gladovanju. O značaju saune i znojenja za vreme gladovanja najbolje govori podatak da se kroz kožu izluči 3 puta više otpada nego kroz debelo crevo i bešiku zajedno.

O pozitivnim efektima ovakvog čišćenja i gladovanja Hrist kaže: „ Vaše disanje postaće isto tako čisto kao miomiris cvetova, vaša koža će postati isto tako čista kao ljuska voćki, koje se rumene kroz lišće drveća, sjaj vaših očiju biće sjajan i blistav kao sjaj Sunca u plavetnilu neba. I tada će vam služiti svi Anđeli Majke Zemlje i vaše telo stopiće se sa disanjem, krvlju i telom Majke Zemlje… i vaš duh stopiće se sa Duhom Oca Nebeskog…“.
Nauka o gladovanju je potvrdila sve ove principe.

NAUKA O GLADOVANJU
Kako gladovati? Koliko dugo? Da li je dužina gladovanja vezana za konkretna oboljenja? Kada prestati gladovanje i zašto? Kako se pripremiti, kako započinjati i završavati gladovanje? Šta u teoriji gladovanja važi za sve, a šta se razlikuje u primeni na određene grupe ljudi? Šta je to frakciono gladovanje? Kakvo je to gladovanje na urinu? Kako i kada nastaju krize i u kojim intervalima gladovanja i kako se saniraju? Koje su karakteristike gladovanja u zavisnosti od bioritma, od pozicije nebeskih tela, individualne konstitucije i uzrasta? Koji je smisao kupki, saune, klistira, pri gladovanju? U kakvom ambijentu se sprovodi gladovanje i koje druge aktivnosti treba paralelno raditi? Ko ne sme da gladuje?
Na ova i druga pitanja odgovara „nauka o gladovanju“ koja se konstituisala kroz vekove. Od čuvenog dr Hofmana u 18 veku, ruskih naučnika počev od dr Venjaminova, Suvorina koji se obreo kod nas bežeći od ruske revolucije uspešno lečeći gladovanjem oko 10 000 bolesnih, bogate anglosaksonske literature i izuzetno popularnih knjiga Šeltona i Brega, koji je i sam gladovao kroz decenije. Naučna istraživanja značaja gladovanja u domenu molekularne biologije, jasno pokazuju pozitivne promene na ćelijskom nivou, kao posledice ove vrste askeze.
Zašto sve to ne interesuje naše lekare, zaista je pitanje za analizu!

REZULTAT I ZAKLJUČAK
Živimo u „vremenu otrova“.
Otrovi stižu u naš organizam sa svih strana: iz vazduha, vode, zemlje i hrane, iz histerične industrijske poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, kozmetike, kućne hemije, farmacije -gde se misli samo o profitu. Izbeljivači, konzervansi, žvakaće gume, paste za zube, otrovni aditivi, sve to ulazi u naš organizam, obara imunitet i preti da se razvije u teška obolenja i neravnoteže.
Zato je redovno čišćene organizma od otrova, teških metala, radioaktivnih supstanci i slobodnih radikala – neophodno!
Gladovanje, na zeolitu, postaje kondicio sine qua non čovekovog opstanka i razvoja u budućnosti.
Kure gladovanje bi trebalo da budu naš redovni način života.
Gladovanje je posebna vrsta samoizlečenja i „operacije iz prirode“. To je operacija bez noža, a hirurg je – priroda. To sam utvrdila na ličnom primeru.
Prvi cilj gladovanja je dakle čišćenje organizma.
Drugi cilj gladovanja je izlečenje od bolesti.
Prvo se na taj način odstranjuju materije koje su najmanje potrebne za životne funkcije. Onda se pri dužem gladovanju smanjuju i potpuno nestaju bolesne tvorevine: masna tkiva, ciste, tumori, čirvi, celulit…
Snažni organi za vreme gladovanja žive na račun slabijih. Najmanje gubitke ima tkivo nervnih centara i srca.
Treći cilj je regeneracija i podmlađivanje organizma.
Nauka o regeneraciji tako govori o dve faze: uništavanje nepotrebnog i lošeg u organizmu, i obnavljanje organa i funkcija.
Četvrti cilj je duhovno usavršavanje.
Nauka o gladovanju se razvila i dala podsticaj za gladovanje kao posebnu snagu prirodnog lečenja.
Zeolit je specifičan dodatak gladovanju, pratilac koji ubrzava proces čišćenja i podizanja imuniteta. Igra ulogu suvog klistira.
Izuzetne pozitivne efekte minerala zeolit, u poljoprivredi i stočarstvu, naučnici su dokazali. Zeolit ima čudotvorna dejstva da kao sunđer upije otrove, teške metale, radioaktivne supstance.
Nauka o humanom korišćenju zeolita traži dodatna istraživanja.
I za kraj, kao i za početak duhovnost je polazište i ishodište. Pomenimo reči Nikole Tesle: „Svako neuvažavanje duhovnosti u bilo kakvoj teoriji je pogrešno. Ne sme se zaboraviti da sve počiva na duhovnosti i sve ide od duha prema materiji… Duh i psihologija mora da prethode materiji, jer duhovna-psihička matrica prethodi fizičkoj osnovi bolesti. Tamo gde se niko ne bavi stanjem duše i ne uzima psihičke faktore bolesti, nema izlečenja… Budućnost u nauci će pripasti onim ljudima koji će biti nešto između filozofa, naučnika i pesnika.“

LITERATURA
1/Gnostička nestorijanska jevanđelja, „Pešić i sinovi „ i „Balkanska gnoza“, Beograd, 2001
2/Gladovanje, Genadij Petrovič Malahov, „Prometej“, Beograd 2003
3/ Samoizlečenje u 21 veku, Genadij Petrovič Malahov „Prometej“, Beograd 2006
4/Izazovi u hrišćanstvu u 21 veku, Vladeta Jerotić, Draslar Partne, Beograd 2011
5 Izlečite se sami, Pol Breg, Nacional diet & helth association of America, 1929.
6/Živeti od svetlosti – ishrana za novi milenijum, autor Džezmahin, Pi-press, Pirot 2003.
7/„Rak i leukemija, i druge prividno neizlečive bolesti, izlečive prirodnim putem“, Rudolf Brojs, DANEX, Beograd 1991.