Mr sci. med. Aleksandar Mrđen

Mr sci. med. Aleksandar Mrđen
Specijalista za plućne bolesti i kliničku farmakologiju

Ekspresivna terapija “Knjigoterapija”

Dr Aleksandar Mrđen iz Novog Sada, lekar specijalista za plućne bolesti i kliničku farmakologiju,magistar medicinskih nauka,tokom svoje dosadašnje 20-o godišnje karijere radio je u bolnici,kao i kompaniji za kliničko ispitivanje lekova i u više farmaceutskih firmi. Na taj način je upoznao i učestvovao u više aspekata problema lečenja,susrećući se sa brojnim i raznovrsnim ljudima,situacijama i iskustvima. Kao produkt menadžer završava i MBA poslediplomske studije i drži brojna predavanja i učestvuje na domaćim i inostranim kongresima gde izlaže stručne radove.

Od detinjstva i rane mladosti do danas, ljubav prema knjizi se razvijala i produbljivalo se interesovanje za knjige u kojima su obrađivane brojne teme i oblasti koje se kreću od lepe književnosti,preko umetnosti,antropologije i etnologije,do psihologije,filozofije,religije i duhovno-alternativnih koncepata. Postoje edukacije i diplome,a postoje i vokacije i afiniteti. Koje od toga daje kvalifikaciju da se istupi i bavi se tim nečim – i jedno i drugo.

Ideja o konceptu Knjigoterapije kao svrsishodnog i potvrđenog ličnog iskustva,dovela ga je do potrebe realizacije tog pristupa izučavanja života i stila življenja,koji spajajući radost otkrivanja i uživanja u pisanoj baštini otvara mogućnost sve daljeg samorazvoja i to kao puta a ne cilja,jer cilj i ovog puta jeste spoznaja sebe, ali spoznaja sebe na način koji je neisključivo otvoren ka realnostima i time ostavlja mogućnost da se napravi otklon od zamke pretencioznosti i dozvoli sebi da se preko samokontradikcije dosežu katarze. Jer blaženo nije ni znanje ni neznanje,već svest o neznanju.

Sadržaji knjiga mogu dotaći i misli i osećanja, a svojom formom su veoma pogodne i dostupne za proradu. One nude konstruktivno sagovorništvo koje možda ne možemo naći u svakodnevici. Misli i osećanja možda treba prevazilaziti ali ne isključivanjem već promišljanjem i doživljavanjem,za šta knjiga kao predložak može da se pokaže kao zgodno sredstvo i mudro rešenje.